Ako stravovanie pomôže schudnúť

CVIČTE.SK

Chcete vedieť, prečo po hamburgere máte chuť na sladké? A prečo počítanie kalórií vám nepomôže schudnúť? Potom si prečítajte rozhovor s Tomášom Juricom, trénerom a majstrom sveta v naturálnej kulturistike.

Ako stravovanie pomôže schudnúť
Zdroj: Jana Šimkovičová
4. MÁJ 2018

Základom je stravovať sa pravidelne. Ak to človek zvládol a teraz chce naozaj schudnúť, koľko kilogranov môže v prvej etape zhodiť?

Keď príde za mnou človek, čo jedáva dvakrát za deň vyprážané jedlo s hranolkami, a rozdelí to na viac častí, prípadne pridá ešte niečo nezdravé, tak mu to pôjde celé pomaly. Pri kvalitnejších potravín je ich kalorická hodnota nižšia. To je prvý krok na naštartovanie metabolizmu. Nedá sa veľmi zovšeobecniť, koľko sa dá schudnúť v prvej fáze.

Až neskôr, keď sa mierne upraví a zamení strava, by som to vedel povedať. Je to individuálne, ale celá táto aktivita s úpravou stravy je dôležitá, pretože vedie k vybudovaniu istého návyku. Vždy je to o malých zmenách, ktoré sa potom spájajú dokopy. Vybudovanie si stravovacích návykov môže u jedného trvať aj polroka u niekoho oveľa menej. Dôležité je, aby sa človek cítil dobre.

Touto malou zmenou – že si rozdelí jedlo do menších dávok, schudne približne tri kilá. Treba ešte povedať, že viac porcií jedla za deň je dôležité kvôli metabolizmu. Čo jeme, nie je dôležité v prvom mesiaci až tak dôležité, to sa rieši neskôr. Človek totiž nezvládne veľkú zmenu naraz. Začína sa od raňajok, niekto je veľa, iný zas nič. Zmení sa pečivo napríklad za zdravší variant, za celozrnné pečivo, miesto párkov dajme tomu šunka. Párky nie sú plnohodnotný zdroj energie, je tam pomleté rôzne mäso, múka, prísady. Všeobecne sa treba vyhýbať polotovarom.

Vždy je lepšie, keď si človek uvarí jedlo doma sám. Chlieb s maslom, šunkou a tvrdým syrom je fajn. Nepozerať zo začiatku na tuky. Kľudne aj vajíčka. A pridať zeleninu.

A čo sladké raňajky?

Ľudia mávajú musli kúpené v obchode, kde je všeličo pridané. Opäť je to polotovar, ktorý naviac obsahuje veľa cukru. Odporúčam kúpiť si obyčajné vločky, zaliať ich vodou alebo mliekom, zohriať ich. Potom nech si tam každý pridá, čo chce. Napríklad aj podľa zloženia na obale – čučoriedky, orechy, med, škoricu, vanilku.

Čo je úplný základ, čo by nemal človek jedávať, keď chce schudnúť?

Vyhýbať sa cukru a jedlám, ktoré ho obsahujú. Biely cukor nahradiť medom, neriešiť iné sladidlá ako je stévia a podobne. Vyprážané jedlá tiež nie, majú vysoký obsah prepáleného tuku. Ďalej – neprejedať sa. Tiež nie je dobré veľa múky, hlavne nie polotovary.

Keď ľudia dodržiavajú nejaký typ stravy, je často jednostranne zameraná. Napríklad jedia 4x denne len sacharidové jedlo, niektorí sú schopní jesť 5x za deň ryžu. Ale z dlhodobého hľadiska je to pre telo nezdravé. Viac ako dva týždne sa to nedá vydržať, je to veľmi chudobné na živiny. Jedlo by sa malo skladať zo všetkých zložiek – tuky, bielkoviny, sacharidy.

V akom pomere?

Ja som zástancom, že v každom jedle by mali byť obsiahnuté bielkoviny. Sú to najdôležitejšie stavebné látky. Minimálny príjem bielkovín by mal byť 25-30%. Okrem nich aj sacharidy, ale pozerať aj cukry na obale, či sú komplexné alebo nie. Cukrov jesť čo najmenej. Sacharidov tak do 60%.

A čo taký proteínový nápoj so stéviou?

Teraz sú v móde light výrobky, ale na tuky netreba zabúdať, sú veľmi dôležité, nielen pri chudnutí. Tuky budujú metabolizmus, testosterón, bez tukov nepracujú hormóny správne. Nevyradiť ich úplne, lebo sa spomalí metabolizmus. Sú zdravšie ako cukry. Tie light výrobky obsahujú menej tukov, ale viac cukru. Je to reklama.

Ľudia pri chudnutí začnú rátať kalórie, ale nie je kalória ako kalória. Čo by mali najmä sledovať?

Bežnému človeku by som ani neradil, aby si rátal kalórie. Ale ak už to rieši, tak jedno porovnanie – keď má zdravá vec 300 kalórií a hamburger tiež, tak sú to úplne odlišné kalórie. Príjem 300 zdravých kalórií je pre stavbu tela a svalov niečo iné, ako 300 kalórií z hamburgera, ktorý nie je z hľadiska výživy plnohodnotný. Z prázdnych kalórií je človek oveľa skôr opäť hladný.

Zdravé veci, celozrnné, bielkoviny a podobne zasýtia na dlhšiu dobu. Pri nezdravých jedlách nastáva ešte väčší hlad a chuť na sladké. Keď si človek dá niečo nezdravé a potom sladké, aby sa uspokojil, stane sa presný opak, mozog chce potom stále viac. Túžba po sladkom je stále neuspokojená.

Zdravé jedlá s komplexnými sacharidmi dokážu telo vyživiť a hlad nepríde tak skoro. Telo musí z niečoho žiť, ale keď nie je správne nakŕmené, tak stále má potrebu dopĺňať sladké. Je nepodstatná informácia, koľko kalórií má jedlo. Dôležité sú tie malé zmeny. Pokročilá fáza je, keď sa človek potrebuje výrazne posunúť ďalej. Telo si časom zvykne na všetko. Aj rozdeliť jedlá, aj zameniť za zdravé.

Keď sa chudnutie zastaví, treba si niečo ďalej naštudovať alebo osloviť odborníka. Telo si už zvyklo na nejaký režim a my ho musíme prebudiť. V začiatkoch to ide rýchlo a ľahko. Netreba ho šokovať úplne. Pridať pohyb, kardio, strava nikdy nebude dokonalá. Keď sa váha zastaví na určitom bode a človek má aj dostatok športu, tak potom jedine podrobne prejsť kalorický príjem, zosekať ho, ale nie čo sa týka množstva. Skôr obsahu. Ale to už je naozaj pokročilé štádium. Malými zmenami spomenutými vyššie schudnete určite aj 10 kíl.

Článok bol pripravený v spolupráci s firmou MAX SPORT.

Súvisiace články:

Hľadajte podporu okolia. Pri chudnutí aj športe
Chcete schudnúť? Skúste tento HIIT tréning
Cviky na spevnenie tela, ktoré si zacvičíte aj doma
 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ako stravovanie pomôže schudnúť

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

TOP články

    Desiatujete každý deň?
    Áno, desiata je dôležitá.
    Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
    Nie, nikdy na to nemám čas.

    Celkom hlasovalo: 1968
    Archív ankiet

    Odber newsletterov
    Tip pre redakciu
    Poslať článok

    Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.